Tefeci Nedir, Tefecilik Yasal Mı?

Yüksek oranda faiz talebinde bulunarak ödünç para verebilme olanağı sağlayan kişilere “tefeci” adı verilmektedir. Yapılmakta olan bu iş ise “tefecilik” olarak adlandırılmaktadır. Tefeciler herhangi bir izin belgesine sahip olmadan,borç para verme ile ilgili var olan hiç bir yasaya uyum sağlamadan,verdikleri para üzerine uyguladıkları afaki tutarlardaki faizler ile kendilerine kazanç sağlamak amacı ile ilgili işi yapmaktadırlar. Köken olarak oldukça eski tarihlere dayanmakta olan bu yöntem  o zamanlarda önlenemediği gibi günümüzde de tüm cezai yaptırımlara rağmen devamlılığını sürdürmektedir. 1933 yılında çıkartılmış olan Ödünç Para Verme kanunu kapsamında cezai işlem uygulanmasına yönelik karar verilmiş olan bu eylemde bir süreliğine azalma gösterse de 1970 yılında yaşanan maddi sıkıntılar sonucunda işletme sahiplerinin ve sanayicilerin borç paraya sıkışması nedeni ile ilgili ihtiyaçlarını giderebilmek adına tefecilere başvuruda bulunması, mevcutta  var olan eylemin giderek artış göstermesine yol açmıştır.

     Peki tefecilere nasıl ulaşım sağlanabilir?

      Ulaşım aşamasını şöyle özetlersek öncelikli olarak büyük bir gizlilik içerisinde yapılmakta olan bu eylemi yapmakta olan kişilere ulaşım sağlayabilmek adına her an elimizin altında bulunması gerekli olan internet ortamından arama motoruna “tefeci arıyorum” hatta arama işlemini daraltmak ve daha kolay ulaşım sağlayabilmek adına ikamet ettiğiniz şehri de arkasına ekleyerek “tefeci arıyorum samsun” şeklinde arama yaptığınızda listelenmekte olan linklerden bir tanesini seçerek sayfanın alt kısmında bulunmakta olan telefonlar aracılığı ile ulaşabilir yada yorum kısmına isim,soy isim ve iletişim numaranızı bırakarak kişilerin size ulaşımını sağlayabilirsiniz. Genellikle güvenlik açısından tefeciler size ulaşım sağlama olanağını tercih etmektedirler.

    Herhangi bir yasallığı söz konusu mudur?

Tefecilik neden bu denli gizlilik içeren bir eylemdir hiç düşündünüz mü,neden hiç bir yerde açık adrese yada gerçekten aradığınızda cevap verebilen bir telefon numarasına ulaşım olanağı sağlanamamaktadır. Çünkü ilgili eylem hiç bir şekilde yasalarda yer almaktadır. Hiç bir kanuni yaptırımı bulunmamaktadır ve tefecilik kesinlikle yasal değildir. Bu nedenle tefecilik yasası adı altında bir yasa oluşturulmuş ve mevcutta uygulanmakta olan tefecilik cezası ortaya çıkartılmıştır. İlgili cezai yaptırımın oluşması için kişinin herhangi bir kişiye faiz karşılığında borç para verdiği işleminin kanıtlanması yeterlidir. Suçun doğruluğunun ispatlanması halinde kişiye en az 2 yıl ila en fazla 5 yıl arasında hapis cezası uygulanmaktadır.

Tefecilere ulaşmanızı sağlayacak 2 adet kaynak verebiliriz. Bir tanesi kolayca arama yapabileceğiniz bir şekilde tasarlanmış olan tefecibul.com sitesidir.

Web: https://www.tefecibul.com/

Diğer kaynak olarak da bu alanda otoriter bir site olan tefeci.org sitesidir. Arama motorlarından veya tarayıcıdan yazarak direkt ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir